Apple gecertificeerd IRP reparateurs

Reparatie van alle merken

Uitgebreide analyses

24 maanden garantie

NIEUWS

E-Waste, een steeds groter milieu probleem

05/08/2020

E-Waste, een steeds groter milieu probleem

Veel apparaten worden zonder erbij na te denken weggegooid. De wereldwijde afvalberg bevat steeds meer ‘e-waste’ en dit wordt een steeds groter probleem voor het milieu. Terug naar huis, wat doe je eigenlijk met een oude telefoon? Bij sommigen belandt hij ergens onderin de keukenlade, anderen gooien hem weg. Zonde.

Elke gebruikte telefoon kan namelijk een mooi tweede leven krijgen. Meestal werkt het merendeel van de onderdelen nog prima. Deze kunnen dan ook gebruikt voor het produceren van nieuwe toestellen. Hiermee draag je bij aan duurzamere wereld én maak je anderen blij met jouw afgedankte smartphone. Bovendien kan het nog geld opleveren ook.

1,6 miljard

smartphones worden er per jaar geproduceerd. Een smartphone zit vol met waardevolle maar ook milieuvervuilende grondstoffen en chemicaliën.

18 maanden

lang wordt een smartphone gebruikt door een gemiddelde consument. Daarna neemt hij weer een nieuwe. Daarna is het toestel ‘afgeschreven’ en neemt hij een nieuwe.

60 procent

van de onderdelen van gebruikte telefoons eindigt op een ongesorteerde berg van restafval. Hierdoor wordt recyclen van smartphone’s zo goed als onmogelijk.

Gun jouw toestel een tweede leven

Door afgedankte apparaten niet zomaar hij het restafval te gooien, wordt het mogelijk om ze een tweede leven te geven en dit is beter voor het milieu. Dit wordt ook wel de circulaire economie genoemd, jouw gebruikte onderdelen vormen de basis van nieuwe apparatuur. En is jouw telefoon wel écht aan vervanging toe? Meestal zijn het slechts een of een paar onderdelen die niet meer zo goed werken. Met refurbishen worden de kapotte onderdelen vervangen door nieuwe, het zal je verbazen hoe een jarenoude iPhone hierdoor weer plots als nieuw kan functioneren. Een nieuwe kopen is niet langer nodig. Zo’n opgekalefaterde telefoon bespaart een hoop geld en is bovendien nog een groene keuze ook.

Toch toe aan iets nieuws? Lever dan je gebruikte toestel in bij Setso. Zo lever je niet alleen een steentje bij aan de circulaire economie, maar krijg je er nog wat voor terug ook. Wat precies? Geld of korting! Je kan ervoor kiezen om de betaling direct in ontvangst te nemen of om extra korting te krijgen op een nieuwe aankoop in onze winkel. Seto zet zich in voor het milieu want belonen duurzame beslissingen graag en daar pluk jij de vruchten van.

Liever laten repareren?

Hoe hopeloos de situatie soms ook lijkt, vaak is zelfs jouw zwaar beschadigde toestel nog te repareren zolang er niets iets met vloeistoffen gebeurd is. Geloof ons, wij kijken nergens meer van op. Twee van de allergrootste voordelen van onze reparatieservice is de kwaliteit en de snelheid. Wij sturen nooit toestellen op naar Limburgse repareerfabrieken met een twijfelachtige reputatie waardoor je weken moeten wachten.

Setso gaat direct voor je aan de slag, de onderdelen hebben we meestal gewoon in huis en de meeste reparaties zijn binnen een half uur volbracht. Wij zijn ook eerlijk over kosten en laten je vooraf weten hoeveel je kwijt bent. Zo kan je zelf beslissen of de reparatie beste keuze is voor jou.

Wat maakt een smartphone dan zo milieu belastend?

De smartphone

De smartphone is zonder enige twijfel het apparaat dat de maatschappij van de 21ste eeuw het meest ingrijpend heeft getransformeerd. In minder dan 10 jaar tijd zijn we van klaptelefoons met een matige camera naar volwaardige minicomputers in onze broekzakken gegaan. De smartphones van tegenwoordig zijn krachtiger dan de PC’s van tien jaar geleden en dat op zo’n compact formaat. Indrukwekkend!

Een moderne smartphone is een complex radarwerk van onderdelen die 24/7 samenwerken zodat jij lekker kan appen, swipen en snappen. Zo’n vernuft stukje techniek moet natuurlijk geproduceerd worden en hier zijn heel veel verschillende onderdelen en chemicaliën voor nodig; een gemiddelde smartphone bevat maar liefst 62 soorten metaal. Sommigen zijn vrij eenvoudig te verkrijgen; anderen zijn juist zeer zeldzaam op aarde.

telefoon

Het scherm

Touchscreens worden gemaakt van aluminiumsilicaat, dit is een mix van aluminiumoxide en siliciumdioxide. Dit glas wordt in een heet bad gestopt met gesmolten zout. Hierdoor ontstaat een sterke en heldere glassoort die tegen een stootje kan.

Over deze glasplaat wordt een dunne transparante laag van indiumtinoxide gelegd die het feitelijke touchscreen vormt. Om de kleuren precies goed te krijgen worden een aantal zeldzame elementen gebruikt in hele kleine hoeveelheden. Een touchscreen reageert op druk en het wegvallen van licht wanneer het in contact komt met een vinger. Bij aanraking wordt een signaal verstuurd naar processor, deze reageert binnen een fractie van een seconde en stuurt het commando door naar de hardware en de software zodat deze kunnen reageren zoals ze geprogrammeerd zijn.

scherm telefoon

De batterij

Tegenwoordig zijn de meeste oplaadbare accu’s gebaseerd op de lithium-ion technologie. Een batterij heeft spanning tussen een positieve en negatieve electrode nodig. Dit type batterij gebruikt de stof lithiumcobaltoxide als positieve elektrode en de koolstof in grafiet als negatieve elektrode. Het lithium in de positieve elektrode wordt geïoniseerd tijdens het opladen en neemt dan meer ruimte in. Hierbij komt de elektrode in contact met de lagen van de negatief geladen grafietelektroden. Deze spanning veroorzaakt elektriciteit waardoor een apparaat van stroom wordt voorzien. Een batterij is leeg als de twee elektroden niet meer met elkaar in contact kunnen komen. Een sterke aluminium behuizing zorgt ervoor dat er geen andere stoffen bij kunnen komen of dat de batterij stuk gaat bij een val.

De stof cobalt is vooral zeldzaam en kostbaar. Het overgangsmetaal wordt voornamelijk gewonnen in Afrikaanse landen als Congo waar mijnwerkers, waarvan sommigen nog maar kleuters zijn, onder erbarmelijke omstandigheden voor zeer weinig loon zeer lange werkdagen maken om aan de westerse vraag naar smartphone-batterijen te voldoen.

batterij uit telefoon

De behuizing

Allemaal goed en wel tot zover, maar een smartphone zonder behuizing is meteen kapot als hij valt en zal onherstelbaar beschadigd raken als er ook maar een drup water op komt. Om de elementen binnenin tegen de elementen van buiten te beschermen, wordt de telefoon omringd door een laag plastic of metaal. Dit voel je meteen als je hem aanraakt. Doorgaans worden de instapmodellen met een goedkopere plastic behuizing geleverd en de iets prijzigere toestellen van een metalen bescherming zoals magnesium voorzien.

Om het toestel brandveilig te maken, worden er tevens hittebestendige en brandvertragende materialen gebruikt. Je moet er immers niet aan denken dat je smartphone tijdens het schieten van een selfie gloeiendheet wordt en ontploft. Van oudsher worden gebromeerde brandvertragers het vaakste gebruikt in consumentenelektronica. Omdat broom in zijn elementaire vorm vrij giftig is voor mens en dier, wordt er gezocht naar minder schadelijke voor het milieu en duurzamere organische alternatieven.

behuizing telefoon

Meer nieuws