Apple Onafhankelijke Reparatieprovider

Reparatie van alle merken

Uitgebreide analyses

24 maanden garantie

NIEUWS

Mobiele telefoon levert een flinke bijdrage aan milieuvervuiling

31/03/2019

De meeste mensen denken bij milieuvervuiling aan gifwolken boven fabrieken of stinkende gassen van auto’s. Weinig mensen zullen denken aan de sector ICT. Veel mensen denken zelfs dat deze sector goed is voor het milieu, omdat zij vervuilende activiteiten vervangen door digitaliteit. Helaas blijkt het tegendeel waar. Uit een onderzoek van Inverse, blijkt dat de sector ICT zeker zijn steentje bijdraagt aan milieuvervuiling. En tot grote schrik speelt onze geliefde mobiele telefoon hierbij een grote rol.

Sector ICT tegen 2040 voor 50% zo vervuilend als sector transport.

Tijdens dit onderzoek hebben zij gekeken naar mobiele telefoons, tablets, laptops, PC’s en monitoren. Zij hebben ook gekeken naar de communicatienetwerken en datacentra die hiervoor nodig zijn. De verwachting is schrikbarend. De ecologische voetafdruk van de sector ICT groeit naar verwachting van 1% in 2007 naar 3,5% in 2020 tot zelfs 14% in 2040. Dat zou betekenen dat de sector ICT meer dan de helft bijdraagt van de bijdrage van de wereldwijde sector transport. Deze groei neemt voor een groot deel incrementeel toe.

Onze geliefde telefoon toch minder lief?

Zeer spijtig, maar onze mobiele telefoon lijken een flinke bedrage te leveren aan milieuvervuiling. Binnen de sector ICT zou de bijdrage groeien van 4% in 2010 naar 11% in 2020. Andere apparaten zoals laptops, PC’s en monitoren leveren elk een kleinere bijdrage. Als wij naar de harde cijfers gaan kijken, groeit de bijdrage aan milieuvervuiling van onze mobiele telefoon van 17 megaton CO2 per jaar naar 125 megaton CO2 per jaar.

Mobiele telefoonproductie grootste kwaad

Voor alle mensen die zich nu voornemen om weer met een tijdschrift op het toilet te gaan zitten in plaats van hun mobiele telefoon: het gebruik van de mobiele telefoon is niet de grootste oorzaak van deze vervuiling. Dit wordt namelijk veroorzaakt door de productie van de toestellen. Voor de productie van een mobiele telefoon is natuurlijk energie nodig, maar ook het mijnen naar de nodige materialen zoals yttrium, lanthanium en goud zorgt voor milieuvervuiling. Ook helpen de mobiele abonnementen, waarbij elke twee jaar een nieuw toestel wordt aangeboden, mee aan de vervuiling. Bij deze abonnementen stimuleren zij mensen om iedere twee jaar een nieuw toestel te kopen. Slechts 1% van de oude toestellen wordt hiervan gerecycled, dus er ontstaat meer afval van oude mobiele telefoons. En er moeten natuurlijk meer toestellen geproduceerd worden.

Mobiele communicatie zorgt voor stimulatie vervuiling

Al onze mobiele communicatie gaat via datacentra en communicatienetwerken. De uitstoot van deze infrastructuur groeit naar verwachting van 215 megaton CO2 per jaar in 2007 naar 764 megaton CO2 per jaar in 2020. Om er een beeld bij te krijgen: de uitstoot van heel Canada was in 2016 730 megaton CO2. Onze mobiele communicatie groeit en daardoor ook de groei van mobiele netwerken en datacentra. Alle data, van ieder berichtje en elke mail die jij verstuurd, wordt verwerkt door een server. Deze servers zijn dan ook ieder uur van de dag actief.

Software stimuleert mobiele communicatie

De meeste vervuiling in de sector ICT gebeurt in naam van de hardware, maar de software lijkt dit te stimuleren. De mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS en de daarbij horende apps doen er alles aan om mobiele communicatie te stimuleren. Deze groep apps is sterk groeiend en denk maar eens aan alle pushberichten die deze apps willen sturen. Daarnaast zijn grote softwarebedrijven zoals Facebook, Google en Amazon in het bezit van de grootste datacentra ter wereld.

Wat kun je zelf doen?

Als wij niet ingrijpen is de kans groot dat mobiele telefoons nog vervuilender worden dan auto’s. De autobranche is al langere tijd bezig om milieuvervuiling in te dammen, denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s. Voor mobiele telefoons lijkt de oplossing ver te zoeken.

Om over ieder appje twee keer na te denken of je het wilt versturen, is geen goed idee. Simpelweg, omdat dit geen zoden aan de dijk zet. Wat je wel zou kunnen doen, is je oude mobiele telefoon recyclen wanneer je een nieuwe koopt. Ook is het verstandig om goed na te denken of je een nieuw toestel nodig hebt. Soms kun je een toestel ook eenvoudig laten maken en is hij weer als nieuw.

Elke gebruikte mobiele telefoon kan een tweede leven krijgen. De meeste onderdelen werken nog prima. Deze onderdelen kunnen hergebruikt worden voor nieuwe toestellen. Hiermee draag je bij aan een beter milieu. Bovendien kan het nog geld opleveren ook. Je kunt ook kijken op welke manier jijzelf duurzame energie kunt gebruiken. Het doel van de overheid is om tegen 2050 alleen nog maar duurzame energiebronnen te gebruiken.

Bron

The Conversation by Lofti Belkhir, Associate Professor & Chair of Eco-Entrepreneurship, McMaster University. Lees hier het originele artikel

 

 

Meer nieuws